Welke televisie-schermen zijn er en wat zijn de verschillen? | bol (2024)

Bij het kiezen van een nieuwe tv is het type scherm enorm bepalend voor de beeldkwaliteit. Op deze pagina lees je alles over de nieuwste technologieën en welke het beste past bij jouw kijkbehoeften.

Welke televisie-schermen zijn er en wat zijn de verschillen? | bol (1)

In het kort LED, QLED of OLED

Welke televisie-schermen zijn er en wat zijn de verschillen? | bol (2)

LED

LED tv's bieden een breed scala aan opties dankzij de diverse lokale dimming mogelijkheden. Deze modellen variëren van betaalbare standaard modellen tot high-end MiniLED-modellen. Dit type scherm is ideaal voor woonkamers met veel licht.

Welke televisie-schermen zijn er en wat zijn de verschillen? | bol (3)

QLED

QLED tv's zijn LED tv's die gebruik maken van Quantum Dot-technologie voor levendigere kleuren en een helderder beeld. Kies voor QLED als je op zoek bent naar prachtige kleuren en je een tv wil die goed presteert in verschillende kijkomstandigheden.

Welke televisie-schermen zijn er en wat zijn de verschillen? | bol (4)

OLED

OLED tv's bieden ongeëvenaarde zwarte niveaus en contrast, ideaal voor thuisbioscopen en kijkomgevingen met minder licht. Als je de ultieme beeldkwaliteit zoekt, overweeg dan een OLED tv. Wel zijn ze minder geschikt voor fel verlichte ruimtes.

De rol van lokale dimming in de tv-keuze

De keuze voor een tv gaat verder dan alleen het type scherm. Lokale dimming speelt een cruciale rol bij het leveren van goede beeldkwaliteit en kan de schermkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Bij het zoeken naar de ideale tv is het belangrijk om zowel het type scherm als de aanwezigheid van lokale dimming in overweging te nemen.

Hoe werkt lokale dimming?
Lokale dimming is een technologie in sommige LED/LCD-televisies, zoals LED en QLED. Lokale dimming past de achtergrondverlichting van een tv aan door het in verschillende zones aan en uit te zetten. Bij donkere beelden worden de lichten uitgeschakeld voor die zone, terwijl in lichtere gebieden de verlichting aan blijft.

Voordelen van lokale dimming
Bijvoorbeeld, in een scène met een donkere sterrenhemel en een fel verlichte maan worden de donkere delen van de sterrenhemel gedimd, terwijl de maan helder blijft. Dit zorgt voor diepere zwarttinten en beter contrast, wat de beeldkwaliteit verbetert.

Welke televisie-schermen zijn er en wat zijn de verschillen? | bol (5)

Achtergrondverlichting alle soorten lokale dimming

    Self-emitting OLED

    OLED-tv's hebben 'self-emitting' pixels, dit betekent dat iedere pixel individueel kan oplichten of uitgeschakeld kan worden. Dit resulteert in geweldige beeldkwaliteit, perfecte zwarttinten en contrast, realistische kleuren en een flinterdun scherm.

    MiniLED

    MiniLED gebruikt piepkleine LED-lampjes voor nauwkeurige controle over individuele lichtzones. Hierdoor bereikt het uitstekende helderheid en contrast. MiniLED overtreft OLED vaak in helderheid, maar heeft iets minder contrast.

    Full Array

    Full array lijkt op MiniLED, maar de lampjes zijn groter. Hierdoor zijn er minder zones en kan er iets minder nauwkeurig gedimd worden. Een Full Array tv geeft nog steeds een goed contrast, maar wel minder goed vergeleken met MiniLED.

    Edge Lit

    Edge Lit-tv's hebben LED's langs de randen van het scherm. Hoewel ze dun en energiezuinig zijn, hebben ze minder controle over het contrast. Ze moeten extra fel schijnen voor het midden van het scherm, wat kan leiden tot lichte plekken aan de randen.

Verschillende types QLED

    QLED

    QLED maakt gebruik van quantum dots voor nauwkeurige kleurweergave en heeft een achtergrondverlichtingssysteem met LED's voor optimale helderheid en contrast. QLED-tv's zijn bekend om hun indrukwekkende kleuren, helderheid en algehele beeldkwaliteit.

    Neo QLED

    Neo QLED maakt gebruik van MiniLED-technologie voor betere beeldkwaliteit met nauwkeurige achtergrondverlichting en lokale dimming. Het resultaat is beter contrast, dieper zwart en een betere beeldprestaties ten opzichte van traditionele QLED-tv's.

Verschillende types OLED

    OLED

    OLED (Organic Light Emitting Diode) maakt gebruik van zelfoplichtende pixels voor diepe zwarttinten en een geweldig contrast. Met dunne schermen heeft OLED de normen voor beeldkwaliteit verhoogd door perfect zwart en snelle responstijden te bieden.

    OLED Evo

    OLED Evo, de nieuwe generatie OLED panelen, tilt de beeldkwaliteit naar nieuwe hoogten met een hogere helderheid en verbeterde kleuren. De Evo-technologie biedt een meeslepende kijkervaring met verbeterde prestaties ten opzichte van regulier OLED

    MLA-OLED

    MLA-OLED, oftewel Micro Lens Array OLED, maakt gebruik van microscopische lenzen om het licht van het OLED-paneel efficiënter naar buiten te brengen. Hierdoor biedt het scherm een bredere kijkhoek en een nog hogere helderheid vergeleken met OLED Evo.

    QD-OLED

    QD-OLED combineert de sterke punten van zowel OLED als QLED. Deze hybride benadering belooft een nieuwe standaard te zetten voor beeldkwaliteit, met diepe zwarttinten, levendige kleuren en verbeterde helderheid in diverse kijkomgevingen.

Meer tips en adviezen

    Kiezen van schermgrootte

    De juiste schermgrootte hangt af van je kijkafstand, gebruik en voorkeuren. Grote schermen passen goed in ruime kamers, terwijl kleinere schermen beter zijn voor compactere ruimtes. Ontdek jouw ideale formaat.

    Type gebruik

    Tegenwoordig worden televisies voor allerlei doeleinden gebruikt. We verkennen verschillende types: dagelijks gebruik, gamen, films en series kijken, en sport-wedstrijden. Vind de perfecte tv voor jouw behoefte.

    Soorten smart tv’s

    Smart tv's variëren in platformen: grotere zoals Tizen, Android TV, Google TV en WebOS bieden veel apps en spraakassistenten. Basisplatforms zijn beperkter en trager. Ontdek welk platform het beste bij jou past.

    Buitenlandse modellen

    Buitenlandse tv’s kunnen goedkoper zijn en vergelijkbare specificaties hebben, maar er kunnen verschillen zijn in software. Ontdek op de belangrijkste verschillen en maak de beste keuze voor jou.

    Belangrijke specificaties

    Het kiezen van een nieuwe tv kan overweldigend zijn door de vele specificaties en opties. Op onze pagina vind je alle belangrijke specificaties die je helpen bij het maken van de beste keuze.

Welke televisie-schermen zijn er en wat zijn de verschillen? | bol (2024)

References

Top Articles
Spectrum Outage in Kennewick, Washington
Spectrum Outage in Buffalo, New York
Drury Inn & Suites Bowling Green
Why Are Fuel Leaks A Problem Aceable
Coindraw App
Best Theia Builds (Talent | Skill Order | Pairing + Pets) In Call of Dragons - AllClash
Craigslist In Fredericksburg
World of White Sturgeon Caviar: Origins, Taste & Culinary Uses
Vardis Olive Garden (Georgioupolis, Kreta) ✈️ inkl. Flug buchen
Sitcoms Online Message Board
Mission Impossible 7 Showtimes Near Regal Bridgeport Village
zopiclon | Apotheek.nl
Keniakoop
Kinkos Whittier
Mini Handy 2024: Die besten Mini Smartphones | Purdroid.de
Maplestar Kemono
Immortal Ink Waxahachie
Spergo Net Worth 2022
CANNABIS ONLINE DISPENSARY Promo Code — $100 Off 2024
Rondom Ajax: ME grijpt in tijdens protest Ajax-fans bij hoofdbureau politie
How to Watch the Fifty Shades Trilogy and Rom-Coms
Van Buren County Arrests.org
I Saysopensesame
Putin advierte que si se permite a Ucrania usar misiles de largo alcance, los países de la OTAN estarán en guerra con Rusia - BBC News Mundo
Minnick Funeral Home West Point Nebraska
All Obituaries | Gateway-Forest Lawn Funeral Home | Lake City FL funeral home and cremation Lake City FL funeral home and cremation
Craigslist Illinois Springfield
Defending The Broken Isles
Dr. Nicole Arcy Dvm Married To Husband
Sams Gas Price Sanford Fl
UAE 2023 F&B Data Insights: Restaurant Population and Traffic Data
Valley Craigslist
10 Best Quotes From Venom (2018)
Southtown 101 Menu
Syracuse Jr High Home Page
Six Flags Employee Pay Stubs
Stolen Touches Neva Altaj Read Online Free
Shaman's Path Puzzle
The Wichita Beacon from Wichita, Kansas
Powerball lottery winning numbers for Saturday, September 7. $112 million jackpot
Google Jobs Denver
Crystal Mcbooty
Umiami Sorority Rankings
Magicseaweed Capitola
Ksu Sturgis Library
Craigs List Palm Springs
Mychart Mercy Health Paducah
Swsnj Warehousing Inc
Yosemite Sam Hood Ornament
Sams Gas Price San Angelo
Fine Taladorian Cheese Platter
The 13 best home gym equipment and machines of 2023
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6361

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.